Atractii turistice in Cluj Napoca

Istorie, cultura, frumusete

Resedință a județului Cluj, orașul Cluj-Napoca oferă turiștilor, care se opresc să îl viziteze, o bogată istorie ce se întinde pe mai mult de 2000 de ani și un patrimoniu turistic impresionant. Fiind considerat capitala culturală și economică a Transilvaniei, orașul este unul dintre cele mai dezvoltate centre din România.

Pentru a cunoaște Clujul și frumusețile lui vă propunem o călătorie prin istoria orașului, cel mai bine portretizată în obiectivele centrului vechi.

Ne vom incepe călătoria, pornind de la primele momente ale istoriei orașului, și anume de la :


Bisericica Franciscana - una dintre primele biserici ridicate în secolul al XIII-lea. Cunoscută și sub denumirea de “Biserica aurită” datorită interiorului său, biserica a găzduit de-a lungul timpului călugării bendictini, iezuiți, o școală unitariană și chiar pe însăși regina Isabella a Ungariei.

Piața Muzeului - zona boemă a centrului, unde putem admira Obeliscul Carolina, ce comemorează vizita în oraș a reginei Carolina, ca apoi să ne îndreptăm pașii spre un alt punct important din istoria orașului:Casa Matei Corvin, unde în anul 1443 s-a născut cel ce avea să devină unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei și totodată și binefăcătorul orașului. O alta casă importantă se află în imediata apropiere, și anume Casa Heltai, unde la 1550 a fost amenajată prima tipografie din oraș.

Piața Unirii - dominată de impunatoarea clădire a Bisericii Romano-Catolice Sf. Mihail și de statuia ridicată în cinstea regelui Matei Corvin.Ne vom opri pentru a admira atât frumusețea exterioară cât și cea interioara a bisericii, considerată a fii una dintre cele mai impozante edificii gotice din România. Cu o lungime de 70m și o înălțime de 80m aceasta biserică a concurat pentru mult timp cu Biserica Neagră din Brașov pentru titlul de “Cea mai frumoasă biserică în stil gotic”. În jurul pieței vom putea admira frumusețea vechilor edificii, precum Palatul Banffy, clădirile în oglindă de pe strada Iuliu Maniu,clădirea vechii Primării și cea a Băncii Naționale.

Biserica Piaristă -
Biserica reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri clujene, ea fiind considerată și prototip pentru numeroase alte biserici din Transilvania. Vom admira interiorul bisericii, considerat a fi o bijuterie a stilului baroc, iar aici vom putea vedea icoana pictată pe lemn a Sfintei Fecioare Maria, despre care se spune că în anul 1699 ar fi plâns timp de 2 săptămâni.

Biserica Reformată - cunoscută ca fiind cea mai mare construcție gotica de tip sală (cu o singură navă) nu doar din România cât şi din sud-estul Europei. Interiorul bisericii, construit în spiritul franciscan fără prea multe ornamente, găzduiește cea mai bogată colecție din România de blazoane și steme aparținând familiilor de nobili din Transilvania.

Bastionul Croitorilor- unul din puținele turnuri ale vechii fortificații, ce s-a păstrat intact până în prezent. Este de asemenea și singurul turn care a fost reintrodus în traseul turistic al orașului, găzduind în prezent Centrul de Cultură Urbană, o cafenea literară la subsol și spații destinate diverselor expoziții.

Piață Avram Iancu - unde putem vizita Catedrala Ortodoxă Arhiepiscopală, construită la inceputul secolului al XX-lea, în stil bizantin și Teatrul Național, care este, impreună cu clădirea Curții de Apel una dintre primele clădiri de amploare construite în afara zidurilor vechii cetăți.

Dealul Cetatuii - Pentru a avea o vedere panoramică a orașului, ne putem aventura pe dealul Cetățuii unde se mai pot vedea o parte din ruinele vechii ale cetății, construită în stil Vauban între anii 1715 și 1735 și de unde avem o frumoasă vedere asupra orașului.

Grădina Botanică „Alexandru Borza” - fondată în 1920 de profesorul Al. Borza. Cu o suprafață de aproape 14 hectare și cele peste 10.000 de plante, dintre care și multe plante rare, grădina botanică din Cluj este considerată a fii cea mai bogată și mai frumoasă din țară. Printre atracțiile ei se numară: grădina japoneză, grădina romană, cele 6 sere speciale cu plante exotice și binențeles sectorul ornamental, care găzduiește în funcție de sezon o multitudine de plante decorative. Acest sector este cu atât mai spectaculos cu cât în luna mai cele peste 120 de specii de lalele, zambile, narcise și brândușe își etalează frumusețea, iar în sezonul estival cele 350 de varietăți de trandafiri încântă prin frumusețea culorilor și parfum.

Castelul Banffy din Bonțida
Situat la aproximativ 30 km de Cluj-Napoca și ridicat de către baronul Banffy între anii 1437 și 1543, castelul de la Bonțida prezintă o varietate de stiluri arhitecturale de la baroc, renașcentist până la romantic, inclusiv neogotic.
În prezent edificiul se află în proces de restaurare, însă a fost deja reintrodus în traseul turistic, pe domeniul de la Bonțida fiind organizate diferite evenimente, cum ar fi proiecții în aer liber în cadrul Festivalului TIFF, diferite târguri, în interiorul castelului funcționând chiar și o cafenea culturală.

Salina de la Turda
Fiind una dintre cele mai vizitate atracții ale zonei Turda, salina se află la o distanță de 30 de km de Cluj-Napoca. Recent restaurată și modernizată, mina de sare de la Turda este înscrisă în lista monumentelor istorice ale județului Cluj. Din 2010 salina este deschisă publicului larg atât în scop turistic cât și curativ.

În speranța că prin această scurtă prezentare am reușit să vă trezim interesul și curiozitatea, vă invităm să vă convingeți de frumusețile orașului Cluj-Napoca!